top of page

42. Twitter-Kop

De opdrachtgever vraagt aan de uitvoerder:

Kies één cijfer van 1 tot 6 en zeg dit luidop.

(De uitvoerder kiest blind. Blind kiezen wil zeggen dat de uitvoerder de keuze achter het cijfer niet ziet. Hij/zij mag enkel een cijfer zeggen.)

De opdrachtgever leest de opdracht 

OPDRACHT: 

 

Je werkt als journalist bij een nieuwskanaal voor jongeren.

Je collega schreef het artikel (lees als opdrachtgever voluit de tekst die bij het gekozen cijfer hoort). 

 

Je mag nu zelf kiezen:

 

Je maakt een kort en krachtig bericht om te posten op jullie Instagram.

of

Je twittert. Je mag 280 tekens gebruiken.

of

Je verzint een 'catchy' titel bij het artikel.

Zorg dus met de kop van het artikel dat de lezer zeer graag het artikel zou willen lezen (in het jargon: clickbait).

Je krijgt in totaal vier minuten voor het lezen van het artikel, de bedenktijd en het maken van of het krachtig bericht, of het twitter-bericht of de catchy titel.

 

1. China heeft een onbemand ruimtevaartuig gelanceerd dat op weg is naar Mars. De raket met het vaartuig steeg op vanaf het zuidelijke eiland Hainan. Volgens de autoriteiten was de lancering een succes. De missie is een ware kosmische drieklapper, bestaand uit een lander die op het Mars-oppervlak moet komen te staan, een sonde die in een baan om de planeet moet gaan vliegen en een robotwagentje dat de rode planeet verder moet verkennen. Als het Chinese wagentje in één stuk op Mars aankomt − wat geenszins zeker is, meer dan de helft van de missies naar de planeet mislukte − zal het zo’n negentig dagen rondrijden in een gebied dat eerdere Amerikaanse Mars-wagentjes nog niet hebben verkend. Hier brengt het karretje onder meer de chemische samenstelling van de grond en aanwezige stenen in kaart. 

De bijbehorende satelliet heeft een radar aan boord die tot honderd meter onder het Mars-oppervlak de geologische samenstelling kan doorgronden. Daarbij gaat speciale aandacht uit naar de zoektocht naar water, het belangrijkste basisingrediënt voor eventueel Martiaans leven, dat in theorie miljarden jaren geleden op de planeet heeft kunnen gedijen.

2. Silicium, het materiaal waaruit zonnepanelen worden opgetrokken, kan heel veel energie opslaan. Maar tot voor kort was het niet geschikt voor gebruik in de accu’s van e-auto’s of smartphones. Tot een 15 jaar oude zonnecelmachine werd afgestoft.Een mislukking, zo kun je de meterslange machine in de loods bij vliegveld Eindhoven gerust noemen. Jarenlang stond ie te verstoffen, hij was al bijna vergeten. Tot Christian Rood er bij toeval tegenaan liep. 
Rood wist meteen: deze machine kan de wereld veranderen. Het apparaat was een jaar of vijftien geleden ontwikkeld voor de productie van flexibele zonnecellen. Hij kan silicium (de belangrijkste component van zonnecellen) op een flexibele drager dampen. Het concept werkte, maar al snel kwam een onoverkomelijke tekortkoming aan het licht: het lukte toenmalig onderzoekscentrum ECN niet de dichtheid van het silicium te verhogen. Daardoor bleef de elektriciteitsopbrengst van de cellen klein. Te klein voor commerciële toepassing. Het apparaat raakte in de vergetelheid.
De machine die iets weg heeft van een drukpers, mag matig geschikt zijn voor de fabricage van zonnecellen, ze bleek een oplossing voor de accu-industrie, die constant probeert de energiedichtheid van haar producten te vergroten. Een van de knelpunten daarbij is de anode, een van beide polen van de accu. De anode wordt nu gemaakt van grafiet. Maar grafiet kan per volumedeel slechts een beperkte hoeveelheid energiedragers opslaan. Daarom zoeken accu-ontwikkelaars naar betere materialen.

 


3. Hans Christian Wolters, de openbare aanklager in de zaak rond de verdwijning van het Britse meisje Madeleine ‘Maddie’ McCann, zegt dat het onderzoeksteam in Portugal ‘veel vordering’ boekt. Volgens hem zou de zaak ‘binnen enkele maanden opgelost kunnen zijn’, zo bericht de Britse krant The Mirror. Madeleine McCann verdween op 3 mei 2007 uit de vakantieflat die haar ouders huurden in de Ocean Club in Praia da Luz in de Algarve.
Het afgelopen jaar heeft het onderzoeksteam “zeer interessante tips” gekregen, vertelt Hans Christian Wolters die het onderzoek naar de Duitse verdachte Christan Brückner (43) leidt. “We zijn blij met de meldingen na onze oproep aan getuigen om zich te melden. Maar helaas zijn nog niet al onze vragen beantwoord.”
Brückner, die eerder veroordeeld werd voor pedofilie, woonde in een camper in de buurt van Praia da Luz in de Algarve waar Madeleine in 2007 verdween. Het Britse meisje was toen drie jaar oud. De Duitse en Britse politie kregen Brückner in 2017 in het vizier als verdachte, maar maakten de informatie pas in juni bekend.

 

4. De Canadese premier Justin Trudeau eist excuses van paus Franciscus voor de misstanden in de internaten. ‘Het is tijd dat de katholieke kerk haar verantwoordelijkheid erkent.’ Maar dat gebeurt vooralsnog niet.
Trudeau had vrijdag een bijeenkomst over de misstanden in katholieke kostscholen voor kinderen uit inheemse bevolkingsgroepen. De aanleiding was de recente vondst van de resten van 215 kinderen op het terrein van een voormalig katholiek internaat in Brits-Columbia, in het westen van Canada. Het jongste slachtoffer zou drie jaar zijn geweest.
Op dergelijke katholieke internaten, eind negentiende eeuw opgetuigd, was het jarenlang gebruik inheemse kinderen middels verwaarlozing, ondervoeding en mishandeling in het westerse gelid te dwingen. De kinderen mochten hun eigen taal niet spreken en werden bovendien gedwongen hun godsdienst en gebruiken te vergeten. Toen een verzoeningscommissie in 2015 een rapport schreef over de kostscholen gebruikte het de term ‘culturele genocide’.

 

5. "Leven we nog in de middeleeuwen?" Wanneer de directie van het Montfortcollege in Rotselaar zijn leerlingen begin vorige week per mail op de geldende kledingvoorschriften wijst, schrijft de 14-jarige Beatrix Yavuz prompt een scherp bericht terug. "U bekritiseert enkel de kledingstijl van meisjes, ik hoop dus dat er nog een mail over de kledij voor jongens volgt. Zij zien er dikwijls ook niet 'gepast' gekleed uit." In haar tekst hekelt ze dat niet alle scholieren zich aan dezelfde regels hoeven te houden. "Als mannelijke scholieren een extra knoopje van hun hemd openen, is dat geen probleem. Maar wanneer wij het doen, worden we gevraagd om ons om te kleden."

 

6. Lgbtq+-activisten voerden gisteren actie in de Shibuya-wijk van Tokio. Ze vragen het Japanse parlement om een wet aan te nemen die de discriminatie van lgbtq+-mensen zou verbieden. Het wetsvoorstel, waar al jaren aan gewerkt wordt, werd vorige maand door de Liberale Democratische Partij verworpen. Een LDP-politicus verklaarde toen dat lgbtq+-relaties 'het behoud van de soort verhinderen'. In de aanloop naar de Spelen in Tokio in juli roept de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch Japan op werk te maken van gelijke rechten voor iedereen.

bottom of page